Zagadnienie zakrzywionej anizotropowej oraz funkcjonalnie gradowanej powłoki poddanej działaniu pola temperatury - Szubartwoski, Damian (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
Praca dotyczy problematyki zakrzywionej powłoki wykonanej z anizotropowego materiału o funkcyjnej gradacji. W rachunku wykorzystano koncepcję tensora krzywizny Riemanna-Christoffela wzbogaconą o wpływ pola temperatury przez obecność tensora właściwości termicznych. W ramach wykonanych obliczeń różnica wektora poddanego koneksji afinicznej wzdłuż infinitezymalnego czworokąta wyraża się, zależnie od drogi przejścia, sumą zarówno efektu geometrycznego, reprezentowanego tensorem krzywizny Riemanna-Christoffela, jak również efektu termicznego wyrażonego przez symbol krzywizny termicznej.