Problematyka przecinania wybranych materiałów kompozytowych struną zbrojoną trwale - Ciałkowska, Bożena; Wiśniewska, Magdalena; Andrzejewski, Patryk (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
W artykule omówiono nowoczesne materiały kompozytowe, ich podział, budowę oraz obszary zastosowań. Opisano możliwości ich obróbki i jej problematykę, ze szczególnym uwzględnieniem metod ściernych. Zaprezentowano efekty, jakie można uzyskać w procesie przecinania strunowego wybranych kompozytów oraz przedstawiono zagadnienie temperatury w strefie cięcia.