Wpływ obciągania ściernicy na dokładność uzębienia szlifowanego metodą kształtową - Płonka, Stanisław; Zyzak, Piotr; Kobiela, Paweł (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
W pracy przedstawiono badania wpływu liczby obciągnięć ściernicy na dokładność szlifowanego uzębienia metodą kształtowo-podziałową. Operacji szlifowania na szlifierce RAPID 2000 firmy Höfler poddano koła zębate wykonane ze stali C55 po frezowaniu obwiedniowym i hartowaniu indukcyjnym, o następującej charakterystyce: m = 5 mm, z = 68, dp = 345,131 mm. Obciąganie ściernicy prowadzono po wyszlifowaniu 9, 13, 17 wrębów koła zębatego. Dla kół zębatych po szlifowaniu ściernicą z różną liczbą obciągnięć wykonano pomiary na współrzędnościowej maszynie pomiarowej następujących odchyłek: odchyłki całkowitej zarysu Fa, odchyłki kształtu zarysu ffa, odchyłki położenia zarysu fHa, odchyłki całkowitej linii zęba Fb, odchyłki kształtu linii zęba ffb, odchyłki położenia linii zęba fHb, odchyłki podziałki fp, odchyłki sumarycznej podziałek koła Fp, odchyłki bicia promieniowego Fr.