Instalacja CHP z silnikiem spalinowym zasilanym gazem drzewnym - Gil, Paweł; Wilk, Joanna (Advances in Mechanical and Materials Engineering, 2015)
Artykuł zawiera opis koncepcji kogeneratora z silnikiem spalinowym czterosuwowym iskrowym zasilanym gazem drzewnym, pochodzącym ze zgazowania biomasy. Przedstawiono metody adaptacji silników spalinowych z zapłonem iskrowym oraz zapłonem samoczynnym do wykorzystania gazu drzewnego. Zaprezentowano problemy techniczne silników zasilanych gazem drzewnym.