Przegląd metod uszczelniania wirników turbin lotniczych - Przybyła, Bartosz; Zapałowicz, Zbigniew (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
W artykule przedstawiono najczęściej stosowane w praktyce sposoby przeciwdziałania przeciekom strumieni powietrza lub spalin pomiędzy wirnikiem a korpusem lotniczej turbiny gazowej, materiały stosowane do budowy uszczelnień oraz wady i zalety poszczególnych rozwiązań konstrukcyjnych. Szczegółowo opisano następujące rozwiązania konstrukcyjne: uszczelnienie przez wykonanie wgłębienia w materiale końcówki łopatki wirnikowej, uszczelnienie labiryntowe, wykorzystanie do uszczelniania materiałów odpornych na ścieranie (np. węglikowe płytki zabezpieczające) oraz materiałów tworzących tzw. „plaster miodu”.