Dynamika procesu parowania pojedynczej kropli wody przy małych liczbach Webera - Smakulski, Przemysław; Pietrowicz, Sławomir (Advances in Mechanical and Materials Engineering, 2015)
Jedną z metod chłodzenia powierzchni o dużej gęstości strumienia ciepła jest wykorzystanie rozpylaczy cieczowych. Proces odbioru ciepła rozpylonej cieczy zachodzi przez przemianę fazową płynu, którego tempo jest uzależnione od warunków początkowych, takich jak prędkość i średnica początkowa kropel cieczy. W artykule podjęto próbę obliczenia dynamiki procesu parowania pojedynczej kropli wody rozpylanej na płaskiej powierzchni ciała stałego, przy różnych liczbach Webera. Zaprezentowano model numeryczny odparowania wody oparty na metodzie lokalizacji powierzchni swobodnej Volume of Fluid (VoF). Symulację wykonano dla prędkości 1, 2, 3 i 4 m/s oraz początkowych średnic kropel równych odpowiednio 100, 150 i 200 mikrometrów. Liczby We osiągnęły wartości od 1,35 do 32,35.