O czasopiśmie

Chemical Technology & Biotechnology (ISSN on-line 2720-6793) to międzynarodowe czasopismo publikujące prace z zakresu chemii ogólnej, technologii chemicznej, inżynierii chemicznej, biologii chemicznej i biotechnologii, w tym badania eksperymentalne i obliczeniowe. Czasopismo jest wydawane od 2017 roku i jest kontunuacją Zeszytów Naukowych Politechniki Rzeszowskiej "Chemia".

Zgodnie z wytycznymi MEiN wdrażającego politykę otwartego dostępu do publikacji i wyników badań naukowych finansowanych ze środków publicznych, artykuły w naszych zeszytach są udostępniane na zasadach: Open Access – CC BY-NC-ND 3.0 PL

Jest to czasopismo otwartego dostępu, co oznacza, że ​​cała treść jest dostępna bezpłatnie dla użytkownika lub jego instytucji. Użytkownicy mogą czytać, pobierać, kopiować, rozpowszechniać, drukować, przeszukiwać lub umieszczać linki do pełnych tekstów artykułów lub używać ich w jakimkolwiek innym zgodnym z prawem celu, bez wcześniejszego uzyskania zgody wydawcy lub autora.

Artykuły są publikowane online tak szybko jak to możliwe w formie plików pdf do pobrania. Za zgodą Redakcji wydawane są również okazjonalne tematyczne numery specjalne.

Rodzaje prac do publikacji:

  • artykuł przeglądowy (15-30 standardowych stron A4)
  • komunikat (z danymi eksperymentalnymi, 3-4 standardowe strony A4*)
  • artykuł normalny (6-12 standardowych stron A4*) *Standardowa strona zawiera ok. 1800 znaków

Artykuły normalne (tzw. pełne prace), są oryginalnymi pracami badawczymi raportującymi nowe odkrycia, które prowadzą do głębszego zrozumienia jakiegokolwiek aspektu objętego zakresem czasopisma. Zapraszamy do składania pełnych artykułów w następujących działach:

  • chemia i technologia chemiczna
  • inżynieria chemiczna
  • biotechnologia w chemii

Dopuszczalne są również inne dziedziny wiedzy pokrewne do wymienionych powyżej.

Czasopismo wydawane jest w trybie ciągłym. Artykuły publikowane są bezpłatnie.

Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej nie pobiera od autorów opłat za złożenie tekstu i publikację.